Категорії
Поради Свята й подарунки

Що можна і не можна робити в Масляний тиждень?

Масляна – веселе і галасливе, а найголовніше, дуже смачне свято! Його обожнюють і дорослі, і діти, адже, можна сказати, ми весь рік чекаємо на Масляний тиждень, щоб вдосталь наїстися млинців і зібратися за веселим застіллям з рідними та близькими. Але Масляна – свято не лише язичницьке, а й християнське, а значить, і для нього є свої рекомендації та обмеження. Як же святкувати Масляну? Що можна, а чого не можна?

Що можна і потрібно робити в Масляний тиждень?

Християнська церква вкладає у свято Масляної особливий сенс. Цей тиждень потрібно присвятити не просто веселим гулянням, необхідно постаратися налагодити спілкування з рідними та близькими людьми. А в останній день – Прощену Неділю, варто просити у людей прощення, щоб із чистою душею увійти у Великий Піст.

Всі ми знаємо, що на Масляну прийнято пекти млинці, причому різні, з усілякими начинками. Масляний тиждень – це свято, коли дозволяється багато їсти, і незважаючи на обмеження у м’ясі та м’ясних продуктах, рибу та молочні продукти все ще дозволені. Цим варто скористатися, адже з наступного тижня розпочнеться Великий Піст, а Масляна – можна сказати, остання можливість насолодитися «смаками» і вдосталь наїстися.

Незважаючи на те, що Масляна – свято православне та має свої обмеження з боку церкви, на тиждень її святкування не забороняється робити прибирання, працювати та займатися іншими важливими справами. Таким чином, ви можете підготуватися до Великого Посту, щоб хоча б на його початку не відволікатися на побутові справи, а присвятити цей час духовному.

Чого не слід робити на Масляну?

У жодному разі в Масляний тиждень не варто лаятися і сваритися, гніватися, ображати людей і завдавати їм будь-якої шкоди. Також, незважаючи на те, що Масляна – свято веселих гулянь та застіль, зловживати алкоголем все ж таки не можна. Як і захоплюватися азартними іграми, і порушувати інші канони церкви.

Що ж до обмежень у їжі, незважаючи на те, що Великий Піст ще не розпочався, в масляний тиждень уже не можна вживати м’ясо та м’ясні продукти. Але риба та морепродукти все ще не під забороною. Таким чином необхідно готувати свій організм до майбутнього 7-тижневого посту.