Категорії
Подорожі

Виїзд дитини за кордон, у 2021-2022 роках. Все що потрібно про це знати, з точку зору нотаріуса

нотаріус Володимир Чуловський

Вітаю!

Мене звуть, Володимир Чуловський. Я працюю Приватним нотаріусом у Києві вже більш ніж 10 років поспіль.

Маю нагоду, розглянути у цьому дописі нотаріальний кейс «виїзд дитини за кордон» у сенсі деяких змін та нововведень.

Для початку нагадаємо, що право вільного виїзду за кордон (без згоди батьків) отримує кожен громадянин України після досягнення 16 років. До того, нотаріально завірену згоду на виїзд дитини обов’язково повинен надавати або той з батьків, хто залишається (коли дитину супроводжує інший), або обидва батьки (якщо неповнолітнього супроводжує третя особа).

Зазвичай, кожному виїзду дитини за кордон має передувати оформлення нотаріально завіреної  згоди одного (або обох) батьків. Але в деяких випадках (лікування, навчання, спілкування з родичами) згоду можна оформити на кілька поїздок.

Також варто пам’ятати, що згода батька (батьків) оформлюється, навіть якщо батьки розірвали шлюб та дитина за рішенням суду проживає з одним з них. За виключенням наявності заборгованості зі сплати аліментів за певний – встановлений законодавством – період.  Причому, таку заборгованість має підтверджувати довідка, що видана органом Державної виконавчої служби.

Отже, давайте, ще раз розглянемо, які саме документи слід попередньо оформити у нотаріуса, у разі планування виїзду неповнолітньої дитини за кордон.

Тимчасовий виїзд (туристична поїздка, виїзд на лікування, на навчання, за місцем роботи батьків тощо)

  • Оформлюється згода батька (батьків) на виїзд дитини за кордон. Для цього надаються оригінали: внутрішнього паспорта громадянина України, документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (раніше документ називався ІПН), свідоцтво про народження дитини.

  • У разі, якщо другий батько «відсутній» (помер, безвісно відсутній, його визнали недієздатним чи позбавили батьківських прав тощо) слід мати при собі або оригінали свідоцтва про смерть, відповідних рішень суду, або їх нотаріально завірені копії.

Виїзд на ПМП

  • Оформлюється нотаріальна згода батька (батьків) на постійне проживання дитини за кордоном. Для цього надаються оригінали: внутрішнього паспорта громадянина України, документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (раніше документ називався ІПН), свідоцтво про народження дитини.

  • У разі, якщо другий батько «відсутній» (помер, безвісно відсутній, його визнали недієздатним чи позбавили батьківських прав тощо) слід мати при собі або оригінали свідоцтва про смерть, відповідних рішень суду, або їх нотаріально завірені копії.

Для того, щоб не переобтяжувати допис, з нього прибрані згадки про опікунів (законних представників). Проте алгоритм їхніх дій такий самий, як і у батьків. А для його здійснення опікунам (законним представникам) слід мати документ, що підтверджує їх повноваження.

Потрібно знати, що Законодавство передбачає можливість виїзду дитини за кордон без згоди другого з батьків. Норма діє з  03 липня 2018 року (Закон України № 2475-VIII). Існує затверджений перелік умов, за яких це можливо.

нотаріус Володимир Чуловський

У будь-якому випадку, раджу скористатись юридичною консультацією задля уникнення складнощів та непорозумінь з працівниками паспортного контролю на кордоні. Слідкуйте за дописами з цієї та інших нотаріальних тематик на офіційному сайті нотаріальної контори, або на сторінці у соціальній мережі ФБ.

Тож якщо ви хочете оформити згоду швидко та в зручний час, завітайте до мого нотаріального бюро. Воно розташоване в Києві, на вул. О.Гончара, 55, офіс 11. Це поруч зі станціями метро «Золоті ворота» та «Університет». Попередній запис за телефоном 067 633 14 32.

Гарантую якісний сервіс в конторі приватного нотаріуса Володимира Чуловського та зважену ціну на нотаріальні послуги.