Категорії
Різне

Що таке система Прозорро?

система публічних закупівель Прозорро

Система Прозорро – це єдина система публічних електронних закупівель, що стала результатом реформи держзакупівель в Україні. Створення системи мало на меті повну ліквідацію корупційних схем та підвищення прозорості процесу закупівель товарів та послуг, що створювало перспективні можливості як для органів із державним статусом, так і для бізнес-сфери – виконавця замовлень.

Головна особливість системи Прозорро полягає у відсутності дискримінаційних заходів стосовно до учасників процесу. Усі охочі компанії, що надають послуги та товари відповідно до умов технічних завдань замовників, мають можливість взяти участь в тендері – наприклад, через офіційний акредитований майданчик за адресою https://www.uub.com.ua/prozorro/perspektivni-rinki/zemelni-dilyanki/ – Українську універсальну біржу.

Принципи роботи системи Прозорро

Структура Прозорро включає офіційний вебпортал системи публічних електронних закупівель prozorro.gov.ua, що виступає центральною базою даних за усіма наявними закупівельними пропозиціями. Інформація не розміщується на сайті замовниками, а консолідується автоматично з акредитованих майданчиків, які обираються державними органами за власним бажанням. Принцип роботи майданчиків однаковий, як і тарифи на розміщення пропозицій. Різниця полягає лише у зручності використання та наявності корисної інформації.

Між майданчиками та центральною базою даних Прозорро автоматично налагоджений обмін інформацією в електронному вигляді. Це означає, що бізнес-представники можуть дізнаватися про нові закупівельні замовлення як на офіційному сайті Прозорро, так і за акредитованими посиланнями.

Якими є переваги використання Прозорро?

Система Прозорро функціонує на українському ринку послуг, починаючи з 2016 року, та за весь час свого існування встигла затвердити себе як надійна та прозора система закупівель. Серед головних її переваг виділяються:

  • зручність використання: в офіційних інтернет-джерелах можна знайти інструкцію з розміщення замовлень для представників державних органів та пропозицій для бізнес-середи відповідно;
  • безпека та захист персональних даних: в системі мінімізовано ризики шахрайства, конфіденційна та особиста інформація надійно захищена, а кожний аукціон проходить прозоро для можливості відстежити перебіг торгів;
  • повна актуальна інформація про наявні запити: Прозорро публічно висвітлює актуальні замовлення від держави, що створює своєрідну підтримку бізнесу України;
  • офіційність обрання переможця: система передбачає регламентований перебіг тендерної закупівлі, де кожен етап містить власні правила, невіддільні для кожного учасника.

Використання системи Прозорро та майданчиків, таких як Українська універсальна біржа, дозволяє власникам бізнесу бути у тісній взаємодії з державою. Це надає перспективи як учасникам процесу, так і громаді країни, що отримує якісні та оптимальні за ціною послуги. Закупівлі з Прозорро створюють значну економію державних коштів завдяки об’єктивному конкурсному відбору переможців торгів.