Категорії
Поради Рецепти

Скоріше за все, ви п’єте зелений чай неправильно

Зробити зелений чай частиною свого раціону – завжди гарна ідея. Численні дослідження вже встигли підтвердити його корисність для здоров’я та при боротьбі із зайвою вагою. Але ж вони говорять і про те, що є певні правила споживання зеленого чаю, які допоможуть отримати від нього максимальний ефект і користь, не нашкодивши здоров’ю та своєму самопочуттю.

Зелений чай: що варто і чого не варто робити

Не варто: пити зелений чай одразу після їжі

Одна з найпоширеніших помилок – пити зелений чай відразу ж після їжі, щоб він чарівним чином розігнав всі з’їдені калорії. Факт: оскільки білки ще не встигли перетравитися організмом, споживання зеленого чаю може порушити цей процес, тому відразу ж після їжі його пити вкрай не рекомендується.

Не варто: пити зелений чай надто гарячим

Дуже гарячий зелений чай не тільки не розкриває повною мірою свого смаку, але й може зашкодити горлу, стравоходу та шлунку. Тому пити його теплим – найкращий вибір.

Не варто: пити зелений чай на голодний шлунок

Зелений чай, можна сказати, перезаряджає та очищає систему. З цієї причини багато людей вважають за правильне пити його вранці натщесерце, але це не зовсім правильно. Після годин голодування потрібно перекусити чимось легким, щоб запустити метаболізм. У зеленому чаї містяться потужні антиоксиданти та поліфеноли, які можуть посилювати вироблення шлункової кислоти та подразнювати травний тракт. Тому краще пити його між прийомами їжі або після їжі.

Не варто: додавати мед до гарячого зеленого чаю

Багато хто любить додавати до чаю мед, який є здоровою альтернативою цукру. Але якщо ви додаєте мед до дуже гарячого чаю, практично всі його корисні властивості будуть зруйновані. Натомість приготуйте улюблений напій, дайте йому трохи охолонути, а потім додавайте корицю, мед і все, що вам хочеться.

Не варто: приймати ліки із зеленим чаєм

Багато хто любить приймати пігулки під час ранкового чаю. Але це може нашкодити, адже хімічний склад зеленого чаю посилює кислотність. Таблетки рекомендується запивати звичайною водою, а не будь-якими іншими напоями.

Не варто: зловживати зеленим чаєм

Тільки те, що зелений чай корисний, не означає, що його потрібно пити у величезних кількостях. Як чорний чай та кава, зелений чай також містить кофеїн, зловживання яким може призвести до неприємних побічних ефектів (головний біль, млявість, тривожність, дратівливість тощо). Крім того, споживання великої кількості зеленого чаю знижує засвоюваність заліза організмом. Тому тут важлива помірність: не варто пити більше 2-3 чашок зеленого чаю на день.

Не варто: заварювати зелений чай надто довго

Це популярна помилка – заварювати зелений чай довше, щоб у ньому було більше користі. Але це помилка! Занадто довге заварювання не тільки додасть напою неприємної гіркоти, але й може зробити його токсичним.

Не варто: налягати на ароматизовані зелені чаї

Сучасний ринок пропонує величезну кількість ароматизованих зелених чаїв на будь-який смак. Але в деякі з них для цього додаються штучні ароматизатори, щоб чай був ще смачнішим і ароматнішим. Вибираючи зелений чай, краще зупинитися на напої з натуральним складом та ароматом, щоб отримати від нього максимум користі.

Не варто: поспішати, коли п’єте зелений чай

Так, ми можемо допивати чай поспіхом, збираючись на роботу. Але так ми не отримуємо тієї користі від нього, на яку розраховуємо – заряд бадьорості та прискорення метаболізму. В ідеалі зелений чай потрібно пити під час відпочинку, щоб він справді приніс користь організму.

Варто: зберігати зелений чай у металевих або керамічних баночках, щоб зберегти його смак

Зберігайте зелений чай (будь то розсипний чи в пакетиках) в жерстяних і керамічних баночках, що щільно закриваються. Чайне листя не повинно активно взаємодіяти з повітрям, щоб не втратити у своєму смаку та ароматі.

Варто: пити зелений чай правильної температури

Як ми вже говорили раніше, зелений чай краще пити теплим чи взагалі кімнатної температури. В цьому випадку ви отримаєте від нього максимум користі та задоволення.

Варто: пити зелений чай для прискорення метаболізму

Зелений чай відомий своєю здатністю прискорювати метаболізм, робити нас активнішими та допомагати спалювати більше калорій. Тож пара чашок цього ароматного напою на день дійсно допоможе схуднути.

Варто: пити зелений чай вранці

Якщо ви звикли пити чай із печивом вранці, краще, щоб це був саме зелений чай. Він стане здоровим початком дня!

Варто: готувати зелений чай на мінеральній чи бутильованій воді

Вода з-під крана, навіть якщо її прокип’ятити, не підходить для приготування чаю та кави. Тим не менш, багато хто продовжує це робити. Почніть готувати зелений чай на мінеральній, бутильованій або фільтрованій воді – так напій найкраще розкриє свій смак, аромат та користь.

А як щодо зеленого чаю перед сном?

Зелений чай має заспокійливі властивості, тому багато хто думає, що пити його перед сном – хороша ідея. Насправді ж, зелений чай не допомагає заснути чи спати міцніше, на відміну від трав’яного чаю. Трав’яні чаї містять сліди кофеїну та л-теаніну, які справді допомагають заспокоїтися. Якщо у вас чутливий організм, зелений чай може порушити вироблення природних гормонів як мелатонін, що завадить вам добре виспатися вночі.