Категорії
Подорожі

Правила етикету для тих, хто селиться у гостях під час поїздки

Усі ми намагаємося бути добрими господарями і зробити все, щоб гостям у нас подобалося. І з цього приводу можна знайти чимало інформації та порад. А як щодо того, коли ми самі гостюємо? І мова не про похід у гості на пару годин чи на вечір, а про те, коли в гостях доводиться жити кілька днів. Як правильно поводитися? Що з цього приводу говорить етикет?

Правила етикету для тих, хто живе в гостях

Привезіть подарунок

Це навіть не підлягає обговоренню. Ви ж напевно захочете подарувати господарям будинку, який вас приймає, щось хороше, щоб подякувати їм за гостинність. В ідеалі це має бути персоналізований подарунок, але не надто екстравагантний. Свічки з ароматом або щось миле для будинку, що підходить під інтер’єр – завжди вдала ідея.

Спілкуйтесь

Збираючись у гості, ви не тільки маєте дізнатися, чи зможуть вас прийняти. Обов’язково повідомте про свій час прибуття, і коли ви їхатимете. Обговоріть тонкощі свого перебування, щоб не було жодних сюрпризів. Якщо ви збираєтеся звати когось у гості, спочатку уточніть, чи це доречно буде в цьому будинку. Не потрібно сюрпризів. І постарайтеся зробити так, щоб господарі будь-якої миті могли з вами зв’язатися.

Запропонуйте допомогу

Оскільки ви у гостях, пропонуйте господарям допомогти. По-перше, підтримуйте свою кімнату в чистоті та порядку, і щоранку заправляйте постіль. По-друге, пропонуйте допомогти з готуванням, сервіруванням столу, миттям посуду після їжі. Якщо є прості дрібниці, які господарям потрібно зробити протягом дня, запропонуйте зробити це замість них (коли у вас виходить, звичайно).

Дотримуйтесь домашніх правил

Як тільки приїдете в гості, запитайте про правила цього будинку, а потім дотримуйтесь їх. Вам сказали роззуватися тільки на килимку біля вхідних дверей? – Робіть саме так. Усі домочадці встають рано не роботу, до школи тощо? Поважайте це і поводьтеся тихо вечорами, щоб у всіх була можливість виспатися. Просто будьте уважні та ставтеся шанобливо до побутових звичок та розпорядку дня господарів будинку.

Будьте зайняті

Гарні гості завжди знають, чим себе зайняти, щоб не сидіти на голові у господарів. У вас мають бути плани щодня, і ці плани мають бути незалежними від приймаючої сторони. Тим не менш, щоранку ці плани варто коригувати в залежності від планів господарів, підлаштовуючись до них. Можливо, вони захочуть піти з вами, але можуть в інший час, ніж ви запланували, або вирішили приготувати для вас велику вечерю, щоб усім разом провести вечір. Постарайтеся бути незалежними гостями, бути чимось зайнятими щодня, але при цьому зробити свої плани досить гнучкими, щоби встигнути провести час і з людьми, у яких ви гостюєте.