Категорії
Здоров'я та догляд за собою Поради

Помилки в дієті при схудненні, які призводять до закрепів

При самостійному плануванні раціону для зниження ваги часто відбувається кардинальна зміна харчування. Щоб досягти мети і як можна швидше, вибір робиться на користь обмеження вибору продуктів і калорійності харчування.

Стратегія правильна, але! Якщо ваше меню не відповідає вашим фізіологічним нормам і не покриває потреби вашого організму в різних поживних речовинах, то зміни в системі харчування не дадуть результату, більш того, можуть привести до неприємних побічних ефектів. Одним з найбільш поширених побічних ефектів, який виникає через помилки в харчуванні при схудненні, є закреп.

Дієти, які найбільш часто провокують закрепи

  1. Монодієти – це дієти, раціон яких будується за принципом кардинального обмеження різноманітності продуктів в меню (рисова дієта, дієта кефіру, гречана дієта і т. д.). Монодієти впевнено лідирують у списку дієт, які викликають закрепи.
  2. Низькокалорійні дієти. Спроби знизити вагу за рахунок різкого зниження калорійності раціону дуже часто супроводжуються запорами. При дотриманні різного виду низькокалорійних дієт значно зменшується обсяг порцій. Крім того для зменшення калорійності зазвичай різко знижується частка жирів в меню. Це призводить до уповільнення метаболізму і травлення, утруднення проходження по кишечнику калових мас.
  3. Білкові дієти. Протеїнова дієта складається в основному з білкових продуктів, велика частина компонентів такої їжі добре засвоюється. Неперетравлених елементів залишається мало, тому формування калових мас відбувається повільно. До того ж подібні дієти практично не містять продукти, багаті клітковиною. Грубі волокна клітковини – важливі для нормального процесу перетравлення їжі. Волокна клітковини не перетравлюються, проходять через шлунково-кишковий тракт транзитом, строюючи об’єм, сприяють своєчасній дефекації. Відсутність цього важливого елемента в раціоні сприяє закрепам.

Основні помилки при складанні дієти, які призводять до закрепів

  • Недотримання питного режиму. Рекомендується вживати не менше 1,5 літрів води на день, якщо до цього немає протипоказань.
  • Недостатня різноманітність в меню і незбалансований раціон за основними групами продуктів.
  • У раціоні мало овочів, зернових круп і інших продуктів, які сприяють своєчасному очищенню кишечника.
  • Відсутність в меню продуктів, що містять пробіотики (кисломолочних і ферментованих продуктів). Вони важливі для підтримки нормального складу мікрофлори кишечника, що важливо для своєчасного спорожнення.

Запори можуть створити серйозний дискомфорт і «змусити» відмовитися від ідеї нормалізації ваги. Щоб цього не сталося, необхідно підійти до питання підбору дієти для схуднення виважено.

Як складати меню для схуднення, щоб не було закрепів?

Меню для схуднення має враховувати особливості стану здоров’я, віку, статі, конституції – тобто потреб організму.

План харчування для зниження ваги повинен бути персоніфікованим, тільки такий підхід дасть результат в плані зниження ваги і дозволить уникнути запорів та інших неприємних побічних ефектів.

При перших ознаках порушень в роботі кишечника потрібно шукати і усувати причини – аналізувати раціон і вносити зміни, які допоможуть позбутися проблеми.

Сформувати меню для зниження ваги і запобігти закрепам допоможе консультація фахівця щодо складання індивідуального раціону для схуднення.

Фахівці профільних дієтологічних центрів здоров’я та смачної дієти DietCenter клініки доктора Бровко Д.О. ефективно впораються з цим завданням.

Досвід роботи клініки більше 18 років і рівень кваліфікації медичного персоналу дозволяють знайти рішення найскладніших завдань в різних ситуаціях.

План харчування від фахівців DietCenter – це завжди персоналізований підхід та багатофакторний аналіз кожної ситуації і історії із зайвою вагою. При розробці плану харчування враховуються вік, вага, гормональний статус, історія і причини набору ваги, стан здоров’я, звички харчування і інші параметри, які важливі для формування дієти для схуднення.

Скористайтеся допомогою фахівців, щоб худнути комфортно і досягти вашої мети, зберігаючи гарне самопочуття і покращуючи здоров’я.